Підсумки навчального візиту до University of Borås (Швеція) в рамках проєкту TEX4YUA — Стала досконалість української молоді в текстильній та швейній промисловості

В. о. зав. каф. харчових технологій, легкої промисловості і дизайну ННІ «УІПА» ХНУ імені В. Н. Каразіна  Олег ЛИТВИН та заступник голови відділу міжнародних зв’язків ХНУ імені В. Н. Каразіна Роман НЕСТЕРЕНКО в межах співробітництва України і Швеції та грантової програми «Стала досконалість для української молоді в текстильній та швейній промисловості» відвідали університет м. Борос, Швеція. В університеті Бороса навчається понад 18000 студентів і більше ніж 800 співробітників. Шведська школа текстилю є частиною університету.

Відбувся круглий стіл з керівництвом відділення текстильних технологій. Було обговорено основні тенденції розвитку сучасної текстильної промисловості та освітні програми в сфері текстильних технологій. Намічено шляхи взаємодії між Україною і Швецією в напрямку спільного створення нових сучасних освітніх компонентів для викладання українській та шведській молоді. Така співпраця підвищить обізнаність молоді та буде сприяти створенню нових технологій виготовлення текстильних виробів.

В рамках візиту було відвідано лабораторії текстилю та полімерів (лабораторії пряжі, ткацтва, в’язання, фарбування та друку, одягу, дослідження та тестування).

В ході візиту зустрілись з професором Наваром Каді (дослідження в Університетському університеті та майбутня співпраця).

Прийняли участь у семінарі з цифрових інструментів для текстильної освіти (д-р Світа Ієр).

Та побували у віртуальній лабораторії…

Візит на фабрику Свенссон, одну з найбільш динамічних та інноваційних компаній Європи.

Підприємство Свенссон, створене в 1887 році, є лідером світового ринку з виготовлення інноваційного матеріалу для професійного тепличного вирощуваня.

Серед розробок компанії:

— оздоблення NordShield BioLayr, яке створює невидимий бар’єр проти бактерій, не змінюючи його властивостей та зовнішнього вигляду;

— акустичні тканини різних відтінків, текстур і рівня шуму;

— оббивочні тканини з поліестеру та вовни вогнестійкі, придатні до прання з різними текстурами в широкій кольоровій гамі, з цікавим дизайном з високими вимогами щодо функціональності та довговічності.

Відвідування Музею текстилю.